Sunday, October 18, 2009

Starte blogg, del 1. Hvordan registrere seg på blogspot.com

Det er i grunnen greiest om alle i Nordfjord Fotoklubb har fotoblogg på samme sted ettersom vi på den måten lett kan linke til hverandre og få en bloggring (se etter hvert mitt tredje innlegg i denne serien) som fungerer godt.

Vi har valgt blogspot.com ettersom det var noen av oss som allerede hadde google-kontoer. Dette gjelder for alle som enten bruker gmail, eller som legger bildene sine på nett ved å bruke picasa. De dette gjelder kan rett og slett hoppe over denne delen av veiledninga og hoppe rett over på 'Logg på'.

De andre må registrere en google-konto. Noe de kan gjøre på følgende måte:

1. Øverst på denne siden vil du finne en link som ser sånn ut:


Der skal du klikke på 'Opprett blogg'. Da kommer du til en side i nettleseren din som ser ut som denne:

Du legger inn e-postadressa di og verifiserer denne ved å legge den inn på nytt der det står 'Skriv inn e-postadressen på nytt'. Så velger du passord, bare pass på at dette er noe du greier huske. Men bruk helst ikke et passord du bruker til andre viktige ting.

I feltet for 'Visningsnavn' skal du legge inn navnet som kommer til å vise under innleggene du skriver, og under kommentarene du eventuelt legger i andres blogger. Hva du velger her får være opp til hver enkelt, men personlig syns jeg det skal være fullt navn. Og her vil jeg understreke at det er min helt personlige mening, og at alt man måtte finne på forsåvidt er helt greit.

I feltet for 'Ordrebekreftelse' skal du skrive inn de 'gelebokstavene' som dukka opp da du først kom inn på denne sida, de er helt sikkert noe helt annet enn det bildet over viser. Husk så å hake av for 'Godta vilkår' før du klikker den oransje pila det står 'FORTSETT' på.

Dermed er du over i neste skjermbilde:


Her skal du navngi bloggen din. Navnet på bloggen er gjerne en del av adressa til akkurat din blogg. Du kan ikke bruke særnorske bokstaver, altså æ, ø eller å. Du skriver rett og slett inn det bloggen din skal hete i feltet 'Bloggtittel'. Dette blir overskrift på bloggen din.

Så er neste steg å velge en adresse på bloggen. Det er lurt å velge noe som gjenspeiler navnet du allerede har gitt bloggen. Er du heldig har du en såpass unik idé at den går gjennom med en gang, ellers har du to muligheter: Du kan finne på noe annet, eller du kan bruke et av de valgene som foreslås av programmet når du klikker linken som heter 'Kontroller tilgjengelighet'.

Igjen noen gelebokstaver du skal kopiere under 'Ordrebekreftelse' før du klikker på 'FORTSETT'-pila. Ny side i nettleseren:


Her skal du velge hvordan bloggen din skal se ut. Blogspot har mange justeringsmuligheter for hvordan du kan presentere bloggen din, men det er nå du skal velge hovedutseende på bloggen. Dette kan du både justere og endre ved en senere anledning om du ombestemmer deg. Mulig jeg er sær eller tradisjonell eller bare glad i svart, men til bilder syns jeg 'Minima black' er den som egner seg best. Det er selvsagt opp til hver enkelt å velge den malen de selv liker best om de syns det er nok mange blogger i bloggringen med svart bakgrunn eller rett og slett bare vil ha noe helt annet. Når du har valgt malen du syns reflekterer det du vil formidle og deg best, så klikker du igjen på 'FORTSETT'-pila.

Voila, bloggen din er ferdig opprettet!

Nå kan du starte å blogge. Vil du vite hvordan, så må du over på innlegget som heter 'Starte blogg, del 2. Skrive innlegg' (link til den ligger her).

1 comment:

  1. For det første: Det er deilig å se at fler enn meg bidrar til denne bloggen :-)
    Følte meg rett og slett litt alene her, og det var ikke meninga. Tanken var tvert i mot at dette skal bli et sted hvor vi alle kan dele erfaringer.

    Videre så er det veldig bra med ei oppskrift. Det vil forhåpentligvis få fart i bloggringen vår.

    Det at du deler det her, gjør det hele mer interaktivt. Jeg kommer trolig til å komme med noen innspill til de neste postene dine. Kanskje noen andre har noe på hjertet og? Og kanskje noen har noen spørsmål som vi kan finne svar på i fellesskap?

    Kort sagt. Bra Lill :-)

    ReplyDelete