Thursday, October 15, 2009

Om bloggen - Hvem, Hva og Hvordan?

Denne posten er Work In Progress.  Dvs at innholdet kan endre seg etterhvert som ting utvikler seg. Jeg tenker rett og slett litt høyt. Så kan folk bruke kommentarfeltet for å gi tilbakemeldinger og komme med innspill.


Hvem?
Bloggen er åpen for alle. Dvs at den liger åpent ute på nettet. Alle som registrerer seg, kan kommentere poster, og komme med innspill. Alle medlemmer av Nordfjord Fotoklubb kan og skrive poster. Men for å gjøre det må du inviteres som medforfatter. Etterhvert som jeg får adresser vil jeg invitere alle klubbmedlemmer.

Hva?
Tittelen på bloggen sier vel egentlig det meste. Dette er stedet hvor medlemmer deler tips og triks om foto. Enten ting de har funnet ut av selv, eller nyttige ting de finner andre steder på nettet. Når det gjelder det siste er det viktig at vi er obs på opphavsrett. Ønsker du å dele noe andre har opphavsrett, så er hovedregelen at du lenker til det.
Det er vel egentlig bare fantasien som stopper oss tematisk. Alt som har med foto å gjøre og som andre kan ha nytte av er relevant.
Tenkte og at det kunne være nyttig og lage en tråd hvor folk kom med ønsker til artikler og poster. Det blir neste post. 

Hvordan?
Hvordan er i hovedtrekk opp til deg. Du formidler på den måten du finner best.

Men det er viktig at du merker stoffet på en slik måte at det er lett og finne igjen. Denne posten f.eks har jeg merka "Om bloggen". Blir det flere poster om Bloggen, så bruker vi samme merke. På samme måte, merker du f.eks en Photoshop artikkel med "Redigering, Photoshop" altså to merker/labels. Er du i tvil om hvordan merke en post, så be om hjelp. Da er sjansene litt større for at vi greier å lage et oversiktelig system, og unngår at poster drukner. I første omgang forslår jeg at vi holder oss til fem hovedkategorier som vi alltid bruker:
1 Fotografering
2 Redigering
3 Utstyr
4 Inspirasjon
5 Blogging.

Nummerer vi på den måten, da kan vi bruke disse til å systematisere Underkategoriene, og presenterer de ulike kategoriene på en måte som gjør det enkelt å finne fram.

Og så fyller vi på med underkategorier etterhvert. Underkategoriene nummererer vi ikke.Før du legger inn en Label/et Merke er det viktig at du sjekker hvilke Labels/Merker som er brukt fra før. Blir litt dumt om det fryktelig mange merker som nesten like men ikke helt. Er folk f.eks interesert i Photoshop, blir det dumt om de må lete i photoshop, Photoshop og PhotoShop.Så jeg vil oppfordre til å bruke merker som finnes fra før. Hvis du ikke finner en kategori som passer, da lager du en ny, med prøv å tenke helhet.

Lill driver å jobber med en artikkel om hvordan vi blogger. Dvs hun omarbeider noe hun allerede har lagt ut på klubbsidene våre. Den merker hun "5 Blogging". (ikke sant Lill?)
(Foreslår forresten at du deler det opp i tre: 1. Hvordan opprette  blogg, 2. Hvordan skrive i og formatere blogg, 3. Hvordan lage en bloggring..) Gjør hun sånn som jeg foreslår, da kan du gå direkte til oppskrift nuummer to hvis du trenger hjelp til å komme igang.

En post er ikke nødvendigvis ferdig når du legger den ut. Kommentarfeltet kan hele veien brukes til å gi tilbakemeldinger, som fortfatteren kan innarbeide hvis det virker fornuftig.

4 comments:

 1. Jeg oppdaga nå at det er mulig å filtere hvilke Labels som skal vises.

  Det gir oss muligheter til å holde mer orden, ved å lage flere filtrerte lister av Labels.
  F.eks kan vi lage ei liste over Labels knytta til "1 Fotografering", og ei anna liste knytta til "2 Redigering".

  På den måten tror jeg vi skal kunne greie presenter Labels på en oversiktelig måte, hvis det etterhvert blir mange artikler.

  Nå tenker jeg langt fram, tror ikke at det kommer til å flomme over av poster i starten. Håper mer på at det skal utvikle seg sakte men sikkert.

  ReplyDelete
 2. Som dere ser har jeg nå prøvd ut ideen med å organisere Labels. Hva tror dere om den måten å gjøre det på?

  Jeg ser en svakhet selv. Noen merker kan høre hjemme i flere kategorier. RAW f.eks hører både hjemme i Fotografering og i Redigering, alt etter hva posten egentlig handler om.

  Men jeg tror foreløpig at fordelene oppveier den ulempen.

  ReplyDelete
 3. Sitter her og prater med meg selv ;-)

  Jeg har tenkt litt videre på disse hovedkategoriene mine. Vi har kanskje behov for flere? Altså flere temaer for tips og triks.
  Utstyr er kanskje en. Sikkert mange som kunne ha utbytte av litt utstyrsprat, ikke merkeprat kanskje, men kanskje mer hva vi bør være opptatt av når vi ser etter tillegsutsyr, stativ f,eks, ulike makroduppeditter er et annet eksempel. Passer kanskje ikke helt å putte det inn i Fotografering.

  Kommer noen på noe annet? Altså andre mulige hovedkategorier.

  Hjelp meg å tenke litt her :-)

  ReplyDelete
 4. En liten "advarsel" til bidragsyterne. Så vidt jeg vet har alle bidragsytere adgang til å redigere det meste. Det håper jeg endelig dere gjør, om dere ser feil, eller ting som dere bare har lyst til å endre.  Men vær forsiktig med å redigere "Beskrivelse". Der har jeg nemlig måttet hacke til en løsning på ei av lenkene. Om noen endrer noe der, uten å vite hva de gjør, så oppstår en bug som legger deler av bloggen åpen for hacking. Og det skumle er at det skjer uansett hva du gjør, hvis ikke HTML koden blir redigert manuelt før lagring.

  ReplyDelete